
Sestavine:
5 jajc
200 g sladkorja1 vanilij sladkor
125 g masla
250 g pasirane skute
sok ene pomaranče
par kapljic pomarančne arome
naribana lupina ene pomaranče
240 g moke
žlica ruma (po želji)
1 pecilni prašek
sladkor v prahu za posip
Priprava:
Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjakom dodamo sladkor in vanilin sladkor ter penasto umešamo.
Dodamo pasirano skuto, sok ene pomaranče, nekaj kapljic pomarančne arome, žlico ruma, stopljeno in ohlajeno maslo in pomarančno lupinico ter spet premešamo. V maso zmešamo še moko in na koncu rahlo primešamo sneg beljakov. Najprej eno tretjino, nato drugo in še tretjo.
Pekač za šarkelj namastimo in vanj predenemo testo. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija 45 minut.
Po pečenju pustimo šarkelj v pekaču, da se nekoliko ohladi, do mlačnega. Nato ga obrnemo okoli in po vrhu posujemo s sladkorjem v prahu.