0 Košarica
0 Dodaj obrnjen produkt v košarico Obrnjeni

Kaj je celiakija in kaj glutenska intoleranca

 
Celiakija
   - Celiakija je kronična avtoimuna bolezen, pri kateri imunski sistem napada lastna tkiva, ko oseba uživa gluten, beljakovino, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu, rži in njihovih derivatih.
   - Pri ljudeh s celiakijo se ob zaužitju glutena v črevesju sproži vnetni odziv, ki povzroči poškodbe tankih resic v črevesni steni.
   - Poškodbe črevesne sluznice lahko privedejo do motenj v absorpciji hranil, kar lahko povzroči pomanjkanje hranil, izgubo teže, slabokrvnost in druge zdravstvene težave.
   - Simptomi celiakije se lahko razlikujejo med posamezniki in vključujejo prebavne težave, kot so driska, napenjanje, bolečine v trebuhu, pa tudi utrujenost, izgubo teže, težave s kožo in razdražljivost.
   - Celiakija se diagnosticira s krvnimi testi, ki merijo protitelesa (Ttg - tkivna transglutaminaza), biopsijo tankega črevesa, ki kaže na specifične spremembe v črevesni sluznici ter v nekaterih primerih z genetskimi testi za odkrivanje genetskih predispozicij za celiakijo.
 
Glutenska intoleranca
   - Glutenska intoleranca, znana tudi kot preobčutljivost na gluten, ni avtoimuna bolezen, temveč preobčutljivostna reakcija telesa na gluten.
   - Pri ljudeh z glutensko intoleranco se po zaužitju glutena lahko pojavijo različni simptomi, vključno s prebavnimi težavami, kot so driska, napenjanje, bolečine v trebuhu, pa tudi glavoboli, utrujenost in bolečine v sklepih.
   - Glutenska intoleranca ne povzroča trajnih poškodb črevesja, kot je to pri celiakiji, vendar lahko povzroči neprijetne simptome, ki vplivajo na kakovost življenja.
   - Diagnoza glutenske intolerance se običajno postavi z izključitvijo drugih možnih vzrokov simptomov ter preizkušanjem izločitve glutena iz prehrane in opazovanjem, ali se simptomi izboljšajo. Včasih se lahko uporabijo tudi krvni testi za določanje ravni protiteles proti glutenom.
 
Obe stanji zahtevata strogo izogibanje glutenom v prehrani, da se preprečijo simptomi in morebitni dolgoročni zapleti. Ljudje s sumom na celiakijo ali glutensko intoleranco naj se posvetujejo z zdravnikom, ki lahko priporoči ustrezne teste za diagnozo in svetuje glede prehrane.

Članki

Priljubljene
Vaše priljubljene so prazne