0 Košarica
0 Dodaj obrnjen produkt v košarico Obrnjeni

Teff ali etiopsko žito

Teff je majhna žitarica, ki izvira iz regije Etiopije in Eritreje v Afriki. Je eno najmanjših žit na svetu in je bogat z beljakovinami, vlakninami ter minerali, kot so kalcij, železo, magnezij in cink. Teff je naravno brezglutenska žitarica, zato je primeren za ljudi s preobčutljivostjo na gluten. Uporablja se lahko za pripravo različnih jedi, kot so kaše, kruh, palačinke in testenine. Poleg tega ima teff blag, sladkast okus, kar ga naredi priljubljeno izbiro med tistimi, ki iščejo alternativo pšenici in drugim žitom.

Nekaj zaniminosti o teffu

 

  • Teff je seme trave, ki izvira iz Etiopije, znane kot lovegrass.

  • Teff je je ena najzgodnejših kulturnih rastlin.

  • V Etiopiji iz teffa najpogosteje naredijo palačinko, imenovano injera, ki se pogosto uporablja kot krožnik, na vrh pa se položi druga hrana.

  • Je brez glutena.

Teff se lahko uporablja na več načinov, podobno kot druge žitarice. Tu je nekaj načinov, kako ga lahko vključite v svojo prehrano:
1. Kaše: Teff lahko kuhate kot kašo. Za to preprosto zavrite teff v vodi ali mleku, dokler ne postane mehak in kašast. Nato ga lahko postrežete s svežim sadjem, oreščki ali medom.
2. Peka: Teffovo moko lahko uporabite pri peki, da naredite različne brezglutenske izdelke, kot so kruh, palačinke, piškoti in torte.
3. Priloge: Kuhani teff lahko uporabite kot prilogo k različnim jedem, namesto riža ali krompirja. Dodajte ga lahko k zelenjavnim jedem, enolončnicam ali curryjem.
4. Testenine: Teff moko lahko uporabite za izdelavo domačih brezglutenskih testenin.
5. Solatni dodatek: Dodajte kuhani teff hladnim solatam za dodaten beljakovinski in hranilni vložek.
6. Energijske ploščice: Teff lahko vključite tudi v domače energijske ploščice ali presne ploščice za hitro in zdravo malico.
 
To je le nekaj idej, kako lahko uporabite teff v svoji prehrani. S poskušanjem lahko najdete način uporabe, ki najbolj ustreza vašemu okusu.

Članki

Priljubljene
Vaše priljubljene so prazne